shaklee

shaklee

Sunday, 9 March 2014

Kebas Tangan Tanda Kurang Kalsium


Salam.. selamat tengahari...
Hari nie mummy ina nak share berkenaan kebas tangan dan kebas kaki..
lebih2 lagi masa pregnant nie.. saat2 trimester akhir..
Tiap2 malam kaki ina akan rase kebas atau org panggil kejang kaki..
sakit tu memang tak dapat nak cerita.. nasib lh ada en.suami yg tolong urutkan bila kaki ina kejang...

Nak di ceritakan ina nie memang ambil SET HAMIL SHAKLEE tapi ina biasa ambil OSTEMATRIX lepas lunch.. Tapi ina igt2 semula yg OSTEMATRIX sebenarnya boleh menghilangkan kebas kaki.. Dan sejak dari tu ina ambil OSTEMATRIX sebelum tidur.. sebelum tidur tu ina makan lh sikit roti ke, biskut ke lepas tu telan 2 biji OSTEMATRIX & 1 biji OMEGA GUARD..

Alhamdulillah pagi tu ina dah tak kejang macam sebelum2 nie..
Ina teruskan ambil tiap2 malam sebelum tidur.. Dan memang betul OSTEMATRIX dapat membantu masalah kebas/kejang.. :)

Ibu-Ibu hamil yang mana ada masalah kejang kaki tu boleh ambil OSTEMATRIX ye..
Sebab anda kekurangan kalsium dalam badan..

Semasa menyusu pun penting jugak kalsium untuk menjaga tulang si ibu pula.


kekejangan kaki


Dos yang disarankan diambil oleh ibu hamil dan menyusu adalah sebanyak 1000mg sehari. Kalsium sangat penting ye waktu ini kerana kita memerlukan kalsium untuk menguatkan tulang dan mengelakkan terjadinya kereputan tulang (osteoporosis) di kemudian hari. Jangan lupa kesihatan sendiri walaupun anda begitu utamakan kesihatan anak. Sebabnya, sayangi diri sendiri, bila badan sihat, barulah boleh jaga anak dengan sempurna. Jadi mari kita lihat balik apa makanan harian yang boleh kita ambil untuk memastikan kita cukup kalsium harian.


ostematrix shakleeMakanan Yang Tinggi Kalsium


  • dadih, yogurt, susu
  • keju
  • soya
  • bayam
  • badam yang dibakar
Jadi selain dari ambil makanan-makanan yang tinggi kalsium ini, jangan lupakan vitamin antenal yang dibekalkan oleh klinik (biasanya diberi semasa tempoh kehamilan). Sudah bersalin lagi lah perlu ambil kalsium untuk teruskan khasiat semasa menyusu badan pula. Jangan ambil mudah sebab nanti anak sihat tapi diri sendiri dalaman rosak tiada gunanya kan. Bukan untuk kepentingan anak sahaja, tetapi hargai kesihatan diri untuk suami dan keluarga tersayang.

Memilih Pil Kalsium

Bukan semua pil kalsium adalah sama ye. Pertamanya pastikan kandungannya bukan mengandungi kalsium semata. Mesti didatangkan bersama pasangannya iaitu MAGNESIUM dan Vitamin D kerana iamembantu penyerapan kalsium yang lebih baik. Jika tiada pasangannya ini maka agak sukar kalsium diserap oleh badan.

Juga pastikan jenis kalsium yang diambil. Ianya ada 2 iaitu kalsium sitrat dan kalsium karbonat. Kalsium sitrat adalah jenis yang paling mudah diserap badan. Manakala kalsium karbonat memerlukan asid perut untuk bantu cernakannya. Maka bila perlukan asid perut, kita digalakkan mengambilnya selepas makan.

Jadi ibu-ibu semua jika anda alami rasa kebas-kebas, cepat-cepat telan kalsium ye. jangan lupa bagi suami sekali:)
untuk tempahan sila hubungi:
NorJarina Mohd Ariffin
ID1080045
019 9685187 sms/ whatsApp


No comments:

Post a Comment