shaklee

shaklee

Wednesday, 28 May 2014

Salah Faham Tentang Vitamin

Apa pendapat anda tentang suplement atau vitamin?"Mak aaaiii, mcm2 suplement ko makan yek! Mcm ni tak payah mkn nasik pon takpe, padanlah kau kurus. Tak payah pening2 kepala nak masak." kata rakan saya.

"Tak mahulah makan B Complex, nanti gemuk!" Ujar seorang lagi teman saya walhal nasik lemak dan teh tarik menjadi kemestiannya setiap pagi.
Anda jangan tersilap! Ramai yang telah membuat tanggapan yang salah. Ringkasnya vitamin adalah bahan organik yang diperlukan dalam kehidupan. Vitamin penting untuk kelangsungan fungsi harian badan dan tidak boleh dihasilkan atau disintesis di dalam badan. Mari kita baca beberapa tanggapan salah mengenai suplement.


1. Supplement adalah ubat – TIDAK. Supplement bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang ‘asing’ untuk tubuh kita. Supplement adalah vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.


2. Kita tak perlu vitamin sebab dah cukup makan – Bila diselidiki diet harian kita, kebanyakan yang kita makan tu HAMPAS sahaja.


3. Semua supplement sama saja – TIDAK. Kebanyakan supplement di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis : sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplement semulajadi.


4. Supplement memberi kesan sampingan – BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplement semulajadi TIDAK memberi kesan sampingan.


5. Supplement diperlukan oleh orang kurang nutrisi seperti mangsa kebuluran sahaja –TIDAK. Supplement adalah untuk orang yang mementingkan kesihatan.
Cukuplah 5 saja dulu.


Tahukah anda kebanyakan rasa penat, letih, lesu, stress adalah antara petanda anda kekurangan vitamin?
Mulai sekarang ubahla gaya hidup kita, corak permakanan kita supaya kita kekal sihat. Utamakan kesihatan kita sebelum terlewat.


untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya (whatsapp/sms/email): 

Shaklee Independent Distributor 
Norjarina Mohd Ariffin 
019-9685187 
noorislam_jj@yahoo.com 
www.facebook.com/sihat.supplement 

COD BANDAR CHUKAI KEMAMAN,TERENGGANU

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

Post a Comment