shaklee

shaklee

Friday, 19 September 2014

Haid Tidak Teratur | Set Shaklee Untuk Wanita


Kenapa Haid Tidak Teratur | Wanita Wajib Tahu!!
Risau sebab haid tidak datang? Kecuali anda memang merancang untuk hamil, haid yang lewat memang memeningkan kepala kebanuyakkan wanita.

Kehamilan adalah perkara pertama yang anda fikirkan sejurus haid anda lewat tetapinia bukanlah satu-satunya sebab mengapa haid tidak datang. Dibawah terdapat 10 kemungkinan kenapa ia boleh terjadi::


1- Tekanan

Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menggangu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.
Masalah kesihatan :: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menggangu kedatangan haid kita.

2- Ubatan

Mungkin baru-baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan tradisional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.
Berlebihan hormon prolaktin:: Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnyan menyebabkan haid anda lewat berbulan-buan lamanya. sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.
3- Menyusu badan

Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara ekslusif , haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.4- Masalah Tiroid

Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.
5- Gemuk 

Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa, Anda mencari vitamin untuk kurangkan berat badan? boleh klik sini.

6- Terlalu Kurus

Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadap haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak bersenam seperti atlit dan penari baet. Mendapat kembalikan berat baddan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula. Anda mencari vitamin untuk tambah berat badan boleh klik sini juga.
7- Tersilap Kira

Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda adalah normal. Pastikan anda mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau. Nak tahu cara kira kitaran haid yang betul boleh klik sini.8- Menopos 

Bagi mereka yang berusia lewat 40-an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.


9- Pencegah Hamil

Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia  adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!!


10- Hamil

Akhirnya, sebab mengapa anda lewat datang haid adalah kerana anda hamil!!. Taniah! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan yang positif.


================================================================================================================================================

Inginkan penawar masalah HAID TIDAK STABIL?? Cubalah Set Shaklee Untuk Wanita dari kami iaitu Gla Complex..
Banyak lagi kelebihan dan khsiat Gla Comple dari Shaklee ini.. Boleh baca lebih lanjut di sini ..>>>>>>>>>>> KELEBIHAN GLA COMPLEXUntuk pesanan anda boleh klik link di bawah untuk membuat order yang akan terus sampai ke pintu rumah anda.Dapatkan penjimatan untuk setiap produk Shaklee dengan mendaftar sebagai 


ahli JOM DAFTAR SEKARANG!


untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya (whatsapp/sms/email): 

Shaklee Independent Distributor 
Norjarina Mohd Ariffin 
019-9685187 
noorislam_jj@yahoo.com 
www.facebook.com/sihat.supplement 

COD BANDAR CHUKAI KEMAMAN,TERENGGANU 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

"INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEEHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOKNo comments:

Post a Comment